Despre graficul de creștere a copiilor

Uită-te în orice grupă sau clasă de elevi, și vei vedea copii de aceeași vârstă, de toate mărimile și înălțimile. Unii copii par minusculi pe lângă colegii lor, în timp ce alții sunt, literalmente, cu un cap mai înalți.

La fel de ușor precum este să faci comparații și să tragi concluzii despre ceea ce vezi, realitatea este că, toți copiii cresc în ritmul lor propriu. Mari, mici, înalți, scunzi - există o gamă largă de forme și mărimi sănătoase în rândul copiilor.

Genetica, sexul, alimentație, activitate fizică, problemele de sănătate, mediu, hormonii și factorii stilului de viață, cum ar fi nutriția și activitatea fizică, toate acestea influențează înălțimea și greutatea unui copil. Și mulți dintre acești factori pot varia foarte mult de la o familie la alta.

Deci, cum face un medic să afle dacă măsurătorile înălțimii și greutății unui copil sunt "normale"? Dacă el sau ea este pe drumul cel bun în dezvoltare? Orice problemă de sănătate afectează creșterea?

Un medic folosește diagrame de creștere pentru primi răspunsul la aceste întrebări. Iată câteva fapte despre graficele de creștere și ceea ce se spune despre sănătatea unui copil.

De ce folosesc medicii graficele de creștere?

Diagrame de creștere sunt o parte standard a oricărui consult, și ele arată modul în care copiii cresc în comparație cu alții de aceeași vârstă și sex. De asemenea, ele permit medicilor și asistentelor medicale să aibă un istoric al creșterii în greutate și înălțime a copilului și dacă acesta se dezvoltă în mod proporțional.
Să presupunem că un copil a crescut în același ritm cu media, până la vârsta de 2 ani, apoi s-a oprit brusc din creștere sau a crescut într-un ritm mult mai lent decât alți copii. Asta ar putea indica o problemă de sănătate. Doctorul ar putea observa rapid această problemă dacă are un astfel de istoric.
Un șablon diferit indică o problemă?

Nu neapărat. Medicul va interpreta graficele de creștere în contextul global al bunăstării, mediul înconjurător al copilului, și fondul genetic. Există alte semne că un copil nu este sănătos? Ce înălțime sau greutate au părinții și frații copilului? A fost copilul născut prematur? Intră copilul mai devreme sau mai târziu la pubertate decât media? Aceștia sunt toți factorii pe care medicul îi va folosi pentru a înțelege rezultatele de pe graficul de creștere.
Toți copiii sunt măsurați după același grafic de creștere?

Fetele și băieții sunt evaluați pe diferite grafice de creștere, deoarece ei cresc în diferite moduri și la viteze diferite.
Un anume grafic este folosit pentru nou-născuți, de la naștere până la 36 de luni. Un alt set de diagrame se va folosi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 20 de ani. De asemenea, diagrame speciale de creștere sunt folosite pentru copiii cu anumite condiții, cum ar fi sindromul Down.
Diagramele de creștere standard utilizate în mod obișnuit includ:

De la naștere până la 36 luni (3 ani):

Băieți: lungime și greutate în funcție de vârstă

Fete: lungime și greutate în funcție de vârstă

Băieți: circumferința capului în funcție de greutate, vârstă și înălțime

Fete: circumferința capului în funcție de greutate, vârstă și înălțime

Până la vârsta de 2 ani se calculează lungimea în funcție de vârstă, iar după vârsta de 2 ani se calculează înălțimea în funcție de vârstă.
Între 2 și 20 de ani:

Fete: statura și greutatea în funcție de vârstă

Băieți: statura și greutatea în funcție de vârstă

Fete: greutatea în funcție de înălțime

Băieți: greutatea în funcție de înălțime

Ce indicatori se pun pe grafic?

Până la vârstă de 36 de luni, medicii măsoară greutatea, lungimea și circumferința capului.

La copiii mai mari, medicii măsoară greutatea, înălțimea și indicele de masa corporală (IMC). Este important să se uite și să compare măsurătorile de greutate și înălțime pentru a obține o imagine completă a creșterii unui copil. IMC-ul (indicele de masă corporală) este calculat din greutatea și înălțimea copilului și se utilizează pentru a verifica dacă greutatea unui individ este corespunzătoare înălțimii. Este utilizat în special pentru a determina dacă un adult este supraponderal sau obez, fiind recomandat și pentru a determina dacă un copil este supraponderal.
De ce este măsurată circumferința capului?

La bebeluși, circumferința capului poate oferi indicii cu privire la dezvoltarea creierului. În cazul în care capul unui copil este mai mare sau mai mic decât majoritatea celorlalți copii sau circumferința capului se oprește din creștere sau crește rapid, acest lucru poate indica o problemă.

De exemplu, un cap neobișnuit de mare poate fi un semn de hidrocefalie, o acumulare de lichid în interiorul creierului. Un cap care este mai mic decât media poate fi un semn că creierul nu se dezvoltă în mod corespunzător sau că s-a oprit din creștere.

Cum sunt realizate graficele de creștere?

Compararea măsurătorilor corpului cu curbele specifice în funcție de vârstă și sex permite monitorizarea dezvoltării și identificarea posibilelor probleme de sănătate sau de nutriție.
Măsurătorile pentru obținerea graficelor de creștere cuprind măsurarea greutății, a lungimii, circumferința craniană  la bebeluși și copiii sub 2 ani, și greutatea,  statura, IMC-ul la copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 2 și 20 ani. Deși măsurătorile înregistrate pe grafic pot fi utilizate  pentru a determina un anumit risc nutrițional la copil, acestea nu asigură informațiile adecvate pentru a determina  cu exactitate anumite deficiențe de creștere și dezvoltare. Vârsta gestațională, greutatea de la naștere și statura părinților influențează dezvoltarea ulterioară a copilului.
În primul rând, se ține cont de măsurarea corectă a parametrilor (greutate, înălțime), utilizând echipamentul corespunzător, cu precizie. Se selectează graficul corespunzător pentru a înregistra parametrii doriți, în funcție de vârsta și sexul copilului cântărit și măsurat. Pentru copiii de până la 2 ani se utilizează graficele recomandate de Organizația Mondială de sănătate (greutate în funcție de vârstă, lungime în funcție de vârstă sau greutate în funcție de lungime) iar pentru cei cu vârste între 2 și 20 ani se folosesc graficele Centrului Național de Statistică Medicală (greutate în funcție de vârstă, statura în funcție de vârstă și IMC-ul în funcție de vârstă).
Se înregistrează factorii care ar putea influența dezvoltarea copilului, cum ar fi statura părinților, vârsta gestațională în săptămâni pentru copiii de până la 2 ani. Tot pentru copiii de până la 2 ani se înregistrează greutatea și înălțimea la naștere precum și alte specificații, cum ar fi alăptarea la sân.
Pentru copiii și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 2 și 20 de ani se calculează și indicele de masă corporală (IMC), după formula de mai jos:
IMC= greutatea (kg) / înălțimea (cm)² x10.000
Pentru copii, valoarea se înmulțește la final cu 10.000 pentru a se obține o valoare în format asemănător valorilor pentru adulți.
Pe graficul corespunzător se înregistrează valorile măsurate. Pe axa orizontală se selectează vârsta copilului. Când se înregistrează greutatea în funcție de lungime se caută lungimea copilului pe axa orizontală. Utilizați o riglă pentru a trasa o linie verticală din acel punct în sus. Găsiți valoarea corespunzătoare (greutate, lungime, statură, IMC) pe axa verticală. Cu ajutorul riglei trasați o linie orizontală de la acel punct până la intersecția cu linia verticală. Marcați un punct la intersecția celor două linii. Pentru fiecare măsurătoare se va înregistra câte un astfel de punct. Unirea acelor puncte pe fiecare grafic, în ordine cronologică, descrie curba de creștere a copilului.

Ce sunt Percentilele?

Percentilele sunt cei mai utilizați indicatori clinici pentru monitorizarea dimensiunilor și dezvoltării fizice a copiilor, fiind acele linii curbe standard afișate pe grafic. Arată unde se încadrează dezvoltarea copilului comparativ cu alți copii de aceeași vârstă. Determină poziționarea unei persoane prin indicarea procentului populației de referință care corespunde acelei valori.

Percentilele sunt reprezentate ca niște curbe iar cele realizate de către CDC includ: 5%, 10%, 25%, 50%, 75%, 90% și 95%. Cele realizate de către OMS au în plus percentilele 2% și 98%. De exemplu, dacă pe graficul de creștere tip greutate-vârstă, o fetiță de 5 ani se încadrează în a 95-a percentilă, înseamnă că fetița cântărește la fel sau mai mult decât 95% din populația de referință de fete de 5 ani, și mai puțin de 5%  din fetele de 5 ani ale aceluiași eșantion de populație au o greutate mai mare decât ea. Dacă pe graficul înălțime în funcție de vârstă un copil se află pe percentila 25 înseamnă că 25% dintre copii au o înălțime mai mică decât a lui, în timp ce 75% sunt mai înalți.
Atunci când medicii compară greutatea și înălțimea unui copil pe grafic, ei văd linia percentilă a acelor măsurători. Cu cât numărul percentilei este mai mare, cu atât rata de comparație a copilului este mai mare în raport cu alți copii de aceeași vârstă și de sex, fie că este vorba de înălțime sau de greutate. De exemplu, în cazul în care greutatea unui băiat de 4 ani este în percentila 10, înseamnă că 10% dintre băieții de acceași vârstă cântăresc mai puțin decât el, iar 90% dintre băieții patru ani, cântăresc mai mult.

Unele grafice afișează percentilele, în timp ce altele afișează scorul z. După măsurarea copilului și înregistrarea datelor se obține o curbă care va fi analizată în raport cu liniile standard (percentile sau scor-z). Citirea curbelor de creștere a copilului reprezintă de fapt analiza graficului personal în funcție de percentile și scorurile-z.