Cât de pregătit este copilul tău pentru a merge la grădiniță?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Vârsta tipică la care copiii încep să meargă la grădiniță este de 3-4 ani, dar nu este târziu nici la 5 ani. Nu puțini sunt părinții care sunt îngrijorați din cauza faptului că micuțul lor nu a atins încă toate etapele de dezvoltare pentru a putea merge la grădiniță și nici nu se poate aproxima când un copil va putea merge la grădiniță cu toată siguranța.

Trebuie să știți că decizia privind cât de pregătit este copil dumneavoastră pentru a merge la grădiniță nu este tocmai o știință exactă. Niciun copil nu începe să meargă la grădiniță cu o dezvoltare perfectă în toate zonele și oricum, nu asta contează. Grădinița ar trebui să îi provoace și să îi ajute să își dezvolte abilitățile care nu sunt încă destul de dezvoltate.

Prin urmare, dacă micuțul dumneavoastră pare să nu bifeze toate cerințele generale pentru a merge la grădiniță, nu intrați în panică și nici nu așteptați mai mult decât este cazul.

Care sunt cerințele pentru a merge la grădiniță?

Desigur, sunt unele aspecte cu care copilul dumneavoastră va trebui să se obișnuiască la grădiniță. Întâi de toate, va fi separat de părinții săi pentru mai multe ore, i se va cere să urmeze o anumită rutină și va trebui să respecte câteva instrucțiuni simple. În unele cazuri, este de așteptat ca el să fie deja pregătit. Dacă se simte copleșit, frustrat sau înstrăinat de aceste cerințe, astfel de sentimente nu îl vor ajuta să își dezvolte prea curând abilitățile necesare. Calmul și încrederea sunt importante pentru dezvoltarea sa socială și emoțională, care îl va ajuta în multe alte situații.

Dacă copilul dumneavoastră va fi încântat că merge la grădiniță, este entuziasmat și pozitiv cu privire la mediul înconjurător, este mult mai probabil să învețe și să se dezvolte în acel mediu. Este absolut normal ca toți copiii să simtă anxietate față de separarea de părinți, să se simtă copleșiți sau supărați, dar grădinița nu ar trebui să inspire teamă și spaimă pentru perioade lungi de timp.

Mai ales în prima perioadă când începe să meargă la grădiniță, acordați atenție dezvoltării copilului dumneavoastră și așteptați momentul în care acesta ajunge să considere grădinița ca fiind un loc unde de abia așteaptă să meargă și unde cerințele sunt distractive și provocatoare în același timp. Puteți opta pentru înscrierea la o grădiniță cu predare în limbă franceză, acolo unde copilul va fi provocat în fiecare zi și unde va învăța o limbă străină într-un mod atât de distractiv, că nici nu va ști că de fapt învață.

 Dacă nu sunteți siguri că copilul dumneavoastră este pregătit pentru grădiniță, puteți să îl ajutați să își dezvolte unele abilități acasă. De exemplu, poate învăța de acasă să meargă la oliță. Unele grădinițe nu necesită ca micuții să fie instruiți, iar altele sunt foarte stricte în privința acestui aspect. În general, este bine să vă concentrați atenția pentru a vă învăța copilul unele abilități importante, cum ar fi comunicarea nevoilor, igiena personală și folosirea controlului de sine. Asigurați-vă, de exemplu, că micuțul dumneavoastră știe că trebuie să se spele pe mâini după ce a mers la baie, indiferent unde se află și cu cine se află.

Concentrare, independență și comunicare

Spre deosebire de pregătirea pentru oliță, mai sunt și alte abilități pe care este bine ca cel mic să le deprindă pentru a participa astfel la activități, pentru a-și îndeplini nevoile și pentru a învăța lecțiile care îi sunt predate. Acasă, puteți să îi atribuiți câteva sarcini simple și să îi acordați 10-20 de minute pentru a le rezolva. De asemenea, puteți să îl încurajați să se exprime verbal, chiar dacă nu formulează propoziții complete. Puteți să îl expuneți la un mediu cu mai mulți copii, chiar dacă nu interacționează încă.

Învingerea emoțiilor

Majoritatea copiilor simt anxietate și tristețe pentru că se despart de părinți pentru câteva ore bune zi de zi. Prea puțini copii se adaptează la acest aspect una cu două, fără o scurtă perioadă de practică. Pentru a vă obișnui copilul cu separarea, puteți să îl lăsați în fiecare zi câte o oră-două cu un membru al familiei sau cu un babysitter. Această practică va fi minunată și pentru dumneavoastră, dacă simțiți aceeași anxietate și îngrijorare în privința despărțirii de copil.

Nivelul de energie

Grădinița solicită un nivel ridicat de energie, precum și capacitatea de a urma o rutină. În cazul în care copilul dumneavoastră nu este obișnuit cu un program, o modalitate excelentă de a-l pregăti pentru grădiniță este de a imita acasă o rutină de mers la grădiniță. De asemenea, asigurați-vă că are parte în fiecare noapte de un somn odihnitor, că merge la culcare la o oră rezonabilă și că practică exerciții fizice pe parcursul zilei, ceea ce îl va ajută să fie energic și sănătos.

Calitatea grădiniței pe care o veți alege este la fel de importantă pentru dezvoltarea copilului, precum este și vârsta la care începe să frecventeze grădinița. Și acasă, și la grădiniță, copilul dumneavoastră va învăța și se va dezvolta mai armonios dacă oamenii din jurul său îi vor acorda îngrijirea și atenția necesară, dacă îl vor asculta și vor încerca să îi îndeplinească toate nevoile.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *