Cât este de recomandat să crești un copil bilingv?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

După cum bine știm cu toții, foarte mulți copii români se nasc acum în afara României, departe de limba vorbită acasă. Așa ajung părinții să se întrebe dacă ar trebui să îi vorbească copilului lor în limba maternă sau ar trebui să încerce să îi vorbească în limba țării unde locuiesc. Aflați acum că bilingvismul sau multilingvismul este un stil de viață în întreaga lume.

În multe țări, copiii cresc vorbind două, dacă nu chiar trei sau mai multe limbi. Astfel, știm că este posibil să învățăm mai mult decât o singură limbă chiar de la o vârstă fragedă. Se mai știe, de asemenea, că micuții sunt învățăcei mult mai buni decât adulții. Mai mult decât atât, un copil are toate șansele să învețe rapid și ușor o limbă străină și să o vorbească exact ca un vorbitor nativ, fără nicio urmă de accent, dacă începe să învețe înainte de vârsta de șapte ani.

Prin urmare, dacă vă doriți ca cel mic să vorbească excelent în franceză, vă recomandăm să îl înscrieți cât mai din timp la o grădiniță particulară, precum este și grădinița cu predare în limba franceză din Pipera. Sigur, trebuie să aducem în discuție și micile dezavantaje care vin odată cu învățarea unei limbi străine, dar în general, majoritatea studiilor arată că educația bilingvă oferă zeci de avantaje.

Beneficiile învățării unei limbi străine

Multe studii au fost efectuate până în prezent, privind avantajele care derivă din educația bilingvă. Toate studiile arată că există un avantaj cognitiv atunci când un copil știe mai multe limbi. Se pare că trecerea constantă de la o limbă la alta este ca și cum am rezolva puzzle-uri complicate sau jocuri de cuvinte încrucișate, exercitând astfel creierul.

Mai apoi, se știe că o parte importantă a succesului în viața de zi cu zi depinde de participarea noastră selectivă la informațiile relevante, ignorând ceea ce este irelevant. Copiii bilingvi prezintă o atenție selectivă deosebit de bună și își inhibă reacțiile inutile, ceea ce face mult mai rapid procesul de învățare a noilor reguli. Această flexibilitate timpurie a funcției cognitive poate fi apoi utilizată pentru multe alte sarcini, oferind copiilor un avantaj cognitiv pe tot parcursul vieții.

Fiind bilingv, s-a demonstrat chiar că întârzie apariția bolii Alzheimer în comparație cu monolingvii. De asemenea, se desfășoară cercetări privind sensibilitățile culturale sporite datorate bilingvismului.

Dezavantajele educației bilingve

Părinții copiilor care beneficiază de o educație bilingvă își fac griji că aceștia rămân în urmă în ceea ce privește învățarea limbii materne. Evident, învățarea simultană a mai multor limbi reprezintă o provocare.

Există și studii care au arătat că copiii bilingvi învață limba maternă mai lent și au vocabularul mai slab dezvoltat în comparație cu monolingvii. Totuși, cu o expunere constată la ambele limbi și prin interacțiunea frecventă cu persoane care vorbesc cele două limbi, copiii bilingvi se deosebesc prea puțin de copiii monolingvi. Iar până la vârsta de cinci ani, nu va mai exista nicio întârziere, ba chiar atunci limbajul și vocabularul copilului va exploda în ambele limbi.

Desigur, contează acum și ce limbă străină învață copilul. De exemplu, copiilor români le vine foarte ușor să învețe limbi străine romanice, așa cum este franceza, spaniola, portugheza, deoarece toate aceste limbi au structuri solide asemănătoare cu limba maternă. Pe de altă parte, copiilor români le poate fi mai dificil să învețe limba mandarină, unde sunetele și structura sunt foarte diferite.

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *