Cât trebuie să mănânce bebelușul pentru o creștere sănătoasă?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În raport cu dimensiunea lor, bebelușii au o nevoie mult mai mare de energie, de vitamine și de minerale în comparație cu adulții. Diversificarea este perioada cea mai prielnică în care puteți să îmbogățiți dieta bebelușului cu alimente bogate în nutrienți care sprijină dezvoltarea sănătoasă a copilului.

De asemenea, dacă pe perioada diversificării, bebelușul este expus la o varietate amplă de opțiuni alimentare sănătoase, el va respecta un regim alimentar echilibrat pe tot parcursul vieții, fără să râvnească la dulciuri.

Trebuie subliniat faptul că diversificarea nu implică înlocuirea laptelui matern sau a formulei de lapte cu hrană solidă, ci copilul va fi hrănit cu lapte până la vârsta de 1 an, mâncarea solidă fiind mai degrabă un mic supliment alimentar. În plus, specialiștii recomandă mămicilor să își alăpteze bebelușii măcar până la vârsta de 2 ani.

Creșterea medie și creșterea în greutate

Bebelușii cu vârsta cuprinsă între 6-12 luni vor câștiga în jur de 60-120 de grame pe săptămână. Bebelușii alăptați tind să câștige ceva mai mult în greutate spre deosebire de cei hrăniți cu formulă de lapte în primele câteva luni de viață, dar apoi bebelușii hrăniți cu formulă de lapte tind să câștige mai mult în greutate decât bebelușii alăptați în ultima parte a pimului an de viață. Asta conduce la o greutate finală mai mare decât a bebelușilor alăptați.

Până la prima aniversare, bebelușul va cântări aproape de trei ori greutatea sa la naștere. Pentru a măsura cu exactitate creșterea în greutate, bebelușul trebuie cântărit folosind același cântar și cu aceleași haine. Dacă întâmpinați probleme cu creșterea în greutate a copilului, cel mai indicat este să contactați medicul pediatru.

Nutrienți critici pentru creșterea bebelușului

Pe tot parcursul diversificării, părinții sunt sfătuiți să se concentreze pe vitamine și pe minerale, pe lângă toți nutrienții pe care bebelușul continuă să îi obțină din laptele matern, din formula de lapte sau din ambele. Calciul, folatul, colina, zincul, vitamina D, dar și acizii grași esențiali Omega-3 nu ar trebui să lipească din etapa de diversificare. Asigurați-vă că alegeți alimente adecvate vârsei și stadiului copilului, precum și nivelului său de abilități motorii orale.

Deși este indicat să expuneți copilul la o varietate cât mai amplă de alimente din toate grupurile alimentare, cel mai bine este să distribuiți alimentele pe mai multe mese și gustări.

La vârsta de 6-9 luni, bebelușul deprinde abilitățile de a mânca hrană solidă, așa că nu trebuie să vă așteptați ca micuțul să mănânce cantități enorme. În această etapă, încercați să vă hrăniți bebelușul de 2-3 ori pe zi  cu 2-4 lingurițe de hrană la fiecare masă. Această cantitate de mâncare poate varia de la copil la copil și de la o zi la alta, așa că fiți atenți întotdeauna la indiciile pe care vi le oferă bebelușul.

Până la vârsta de 9 luni, copilul este pregătit pentru  3 mese complete și 2 gustări hrănitoare în fiecare zi, pe lângă laptele matern și / sau formula de lapte. Cantitatea de hrană pe care o va consuma acum bebelușul va crește la aproximativ ½ până la 1 cană pe masă sau mai mult.

Într-un final, până la prima lui aniversare, bebelușul va mânca 3 mese complete și 2-3 gustări sățioase în fiecare zi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *