Cum să sprijini dezvoltarea personală a copilul tău?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Dezvoltare personală pentru copii, precum și dezvoltarea socială și emoțională este probabil cel mai important aspect în etapa de fundație a primilor ani din viața unui copil. Până la vârsta de trei ani, copiii învață abilitățile de care au nevoie pentru a se implica activ în lumea din jurul lor. Dezvoltarea personală este despre modul în care copiii descoperă cine sunt ei înșiși și ce pot face, în timp ce dezvoltarea socială se referă la modul în care copiii se descoperă în raport cu ceilalți, cum leagă relații de prietenie, cum înțeleg regulile societății și cum se comportă față de ceilalți. Dezvoltarea emoțională este și ea la fel de importantă, întrucât se referă la modul în care copiii își înțeleg propriile sentimente și își dezvoltă capacitatea de a fi empatici pentru a putea vedea lucrurile din punctul de vedere al unei alte persoane.

În primii ani de viață ai copilului, dezvoltare personală pentru copii, socială și emoțională a copilului se axează pe formarea relațiilor, pe gestionarea sentimentelor și a comportamentului și pe încrederea în sine și conștiința de sine.

Dezvoltare personală pentru copii – Importanța relațiilor

Relațiile se află în centrul întregii experiențe și interacțiunii umane și este foarte important ca cei mici să fie ajutați să învețe abilitățile sociale necesare pentru a interacționa cu succes cu alte persoane și pentru a forma relații bune. Copiii care au abilități excepționale de a interacționa cu alte persoane și de a forma relații pozitive sunt foarte avantajați. Teoriile socio-constructiviste ale învățării și dezvoltării pun accentul pe învățarea ca experiență socială în care o persoană învață de la alții mult mai experimentați. Copiii mici au, de asemenea, nevoie de o mulțime de oportunități și încurajări pentru a începe să privească lumea din perspectiva altora și pentru a-și dezvolta empatia.

Dezvoltare personală pentru copii  – Controlul sentimentelor și al comportamentului

Programele de dezvoltare personală pentru copii oferă un sprijin imens în gestionarea sentimentelor și al comportamentului. Astfel de programe dezvoltă abilitățile sociale, îi învață pe copii cum să își gestioneze sentimentele și cum să înțeleagă diferitele tipuri de comportament. În general, toți copiii au nevoie de sprijin din partea altora – părinți, educatori, membrii familiei – pentru a-și controla sentimentele. Acest sprijin, acordat în mod consecvent, îi ajută pe copii să își înțeleagă emoțiile, să își controleze impulsurile și să învețe să-și gestioneze și să-și expună sentimentele în mod corespunzător. În mod ideal, copiii trebuie să se simtă confortabil, atât din punct de vedere emoțional, cât și din punct de vedere fizic. Prin urmare, ajutând copii să învețe cum să își controleze sentimentele este o piatră de temelie pentru succesul lor în viață.

Dezvoltare personală pentru copii  – Încrederea în sine a copiilor și conștiința lor de sine

Multe programe de dezvoltare personală pentru copii au scopul de a le crește nivelul de încredere în sine și conștiința de sine, sprijinind dezvoltarea unui sentiment pozitiv în privința lor și a altora, precum și încrederea în abilitățile lor proprii. În timpul primilor ani de viață, copiii își formează înțelegerea despre ei înșiși ca indivizi, ceea ce sporește încrederea lor în interacțiunea cu alți oameni, cu obiectele și cu experiențele din lumea din jurul lor. Pe măsură ce copiii își dezvoltă încrederea în sine și conștiința de sine, își extind orizonturile și încep să vadă că ceea ce fac ei poate face diferența. Această abilitate de a se implica proactiv în lumea întreagă stă la baza tuturor celorlalte aspecte care țin de dezvoltarea personală a copiilor.

Metode prin care poți susține dezvoltare personală pentru copii

În zilele noastre, am putea spune că dezvoltarea personală este o industrie de milioane de euro, întrucât îi învață pe indivizi unele dintre cele mai importante aptitudini de viață, care nu sunt predate în nicio școală. Învățarea copiilor cum să gândească pozitiv și cum să obțină mai mult de la viață nu face parte din niciun program academic, dar părinții își pot susține copiii, învățându-i aceste abilități acasă, pentru a le dezvolta spiritul și pentru a-i ajuta să obțină mai mult în sala de clasă și în afara acesteia.

  • Vizualizarea este o tehnică foarte eficientă utilizată de sportivii profesioniști și de ceilalți artiști de top. Din punct de vedere științific, nu există nicio îndoială că vizualizarea funcționează incredibil de bine. Practic, vizualizarea antrenează creierul să facă lucruri pe care corpul nu le-a făcut încă în realitate. Imaginându-vă ce doriți să realizați înainte de a acționa în realitate vă pregătește practic să obțineți rezultatele dorite, deoarece creierul uman nu poate face diferența între imaginația intensă și realitate. De vreme ce copiii au o imaginație uimitoare, pot folsi această tehnică cu mare succes. Când copiii sunt capabili să vizualizeze, ei sunt capabili să învețe mai bine și să înțeleagă pe deplin anumite subiecte. Când un copil poate vedea și își poate imagina posibilitățile, poate crea soluții. Copilul poate vizualiza o experiență pozitivă sau poate vizualiza imagini care îl ajută să își amintească răspunsurile. Ați putea să îi spuneți copilului o poveste scurtă și apoi să îl întrebați ce anume vede în imaginația sa, cum arată personajul sau cum arată scena din imaginația sa. De asemenea, puteți să alegeți un cuvânt nou și să încurajați copilul să își imagineze ceva care să îl ajute să-l rețină.
  • Afirmațiile pozitive pot avea, la rândul lor, rezultate uimitoare. Adulții sunt adesea mai neîncrezători, dar copiii nu și-au stabilit o limită a credibilității, asfel încât creierul lor este receptiv la tot felul de noutăți. Afirmațiile au scopul de a-i încuraja pe copiii să fie cât mai buni în orice moment. De exemplu „nu renunț niciodată”, „voi continua sa încerc”  sau „sunt unic” sunt exemple de afirmații pozitive. Rezultatul este o creștere a conștiinței de sine și un copil mai fericit și mai bine adaptat, atât acasă, cât și la școală.
  • Atât vizualizarea, cât și afirmațiile pozitive funcționează mai bine atunci când sunt însoțite de o emoție potrivită. Când un copil citește, trebuie să simtă cuvintele și să își imgineze cum are loc povestea în viața reală. Această strategie îi ajută pe copii să facă legături importante cu tot ceea ce învață.
  • Dezvoltarea personală nu este doar despre lumea interioară și despre activarea minții subconștiente. Lumea fizică exterioară este la fel de importantă și mulți experți susțin că regimul alimentar joacă un rol esențial. Alegerile alimentare mai sănătoase sunt digerate mai ușor, iar nutrienții sănătoși afectează chimia creierului în moduri pozitive, cum ar fi îmbunătățirea capacităților de învățare și de memorare. Pe de altă parte, alimentele nesănătoase afectează chimia creierului în moduri negative, cum ar fi blocarea minții și împiedicarea oportunităților de învățare. Un mic dejun cu cereale integrale și fructe este o alegere minunată. Toți indivizii, în special copiii, ar trebui să stea cât mai departe de toți coloranții alimentari și de conservanții care pot împiedica capacitatea lor de a învăța. Este foarte important și ca părinții să își petreacă cel puțin câteva ore pe săptămână împreună cu copiii lor, mâncând două mese pe zi împreună. În timpul mesei, se pot juca tot felul de jocuri, inclusiv jocuri de cuvinte încrucișate. Cercetările arată că majoritatea copiilor expuși la conversațiile părinților dețin abilități verbale minunate.
  • Respirația este și ea esențială în dezvoltarea personală a copiilor. Marea majoritate a oamenilor nu respiră corect. Fie respiră din partea superioară a pieptului, fie respiră prea repede. O asfel de respirație incorectă poate duce la anxietate, hipertensiune arterială, sănătate precară și o cantitate insuficientă de oxigen la nivelul creierului, în special în momentele de stres. Copiii trebuie să înțeleagă importanța unei respirații corecte și cum să o controleze.
  • Visele cu ochii deschiși sunt minunate. Unele dintre cele mai mari descoperiri din istoria omenirii au venit pe calea viselor. Albert Einstein, Walt Disney, Isaac Newton, Richard Branson, Henry David Thoreau și mulți alții și-au permis să viseze. Copiii care visează și își imaginează tot felul de lucruri nu ar trebui nicidecum ridiculizați sau batjocoriți.
  • Prin adresarea întrebărilor vin răspunsuri grozave, așa că toți copiii trebuie să fie încurajați să întrebe atunci când nu cunosc răspunsul. Întrebările cele mai minunate sunt acelea la care nu cunoști răspunsul. De prea multe ori, oamenilor le este frică să întrebe deoarece ei cred că vor fi considerați ridicoli, dar această este doar o credință falsă pe care nu ar trebui să o transmiteți copilului.
  • Gândirea joacă poate cel mai important rol în dezvoltarea personală a unui copil. Există milioane de copii care nu au nicio idee că realitatea lor nu este realitatea permanentă și nimeni nu le-a spus vreodată că gândurile lor le dictează viața și că le pot schimba.
  • Îmbunătățirea eșecului este un alt aspect care contribuie la formarea unor caractere frumoase. Știm că oamenii învață mai repede prin intermediul greșelilor și mai știm și că cei mai de succes oameni care au trăit vreodată au suferit adesea numeroase eșecuri. Iată de ce nu ar mai trebui să insistăm asupra stigmatizării și a ridiculizării eșecului, ci mai degrabă asupra îmbrățișării acestuia. Copiii mici nu se tem și nu sunt conștienți de eșec. Din acest motiv, ei nu renunță să învețe să meargă și să vorbească atunci când la început nu reușesc și, în cele din urmă, predomină în ambele activități.
  • Puterea limbajului este uriașă. Utilizarea unor cuvinte precum „ar trebui”, „trebuie”, sunt obligat să”, „am nevoie să” sunt foarte necorespunzătoare și elimină alegerea. Astfel de cuvinte ar trebui înlocuite cu „vreau”, „mi-ar plăcea să”, „ar fi distractiv să”. Întrebările precum „De ce nu ți-ai terminat încă temele?” pot fi înlocuite cu „Ce am putea face pentru a ne asigura că data viitoare te încadrezi în timp?”

Dezvoltare personală pentru copii poate fi susținută și prin meditație, oricât de incredibil ar părea. Cu toate că cei mici nu pot sta liniștiți prea mult timp, dacă le vom arăta că pot să încetinească lucrurile și să fie în continuare productivi și că focalizarea pe un singur lucru la un moment dat este modul în care se pot obține rezultate excelente, meditația poate fi o modalitate excelentă de sprijinire a dezvoltării personale, la fel ca metodele alternative de relaxare și ca tehnicile de gestionare a stresului.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *