Vârsta şi etapele de dezvoltare – de ce sunt importante în alegerea jucăriilor?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Nu există părinte care să nu fi auzit vreodată din partea copiilor că sunt plictisiţi sau că nu au nimic de făcut. În astfel de situaţii, părinţii se simt frustraţi, iar copiii se scaldă în continuare într-o stare cumplită de plictiseală. Care este atunci soluţia în astfel de situaţii? Greşesc părinţii cu ceva? Poate fi necesar un plan de activităţi mai bine elaborat?

Adesea, pentru prevenirea stării de plictiseală, părinţii trebuie să organizeze activităţi mai variate, dar totodată trebuie să fie atenţi la jucăriile pe care le achiziţionează. La urma urmei, dacă jucăriile sunt interactive şi pline de haz, atunci copiii n-ar trebui să se confrunte cu stările de plictiseală.

Cum alegem cele mai interactive jucării care îi vor ţine ocupaţi şi amuzaţi pe cei mici?

Pentru a face cele mai inspirate alegeri, indicat este să vă gândiţi la o serie de aspecte. Care sunt interesele copilului? Ce îi place cel mai mult să facă? Ce jucării sunt sigure pentru vârsta sa?

Trebuie să ştiţi că jucăriile care sunt sigure pentru o anumită vârstă nu sunt neapărat sigure pentru copiii de vârstă mai mică. Vârsta contează foarte mult atunci când alegeţi o jucărie. În general, vârsta ridică probleme de siguranţă şi, totodată, indică abilităţile copilului. Prin urmare, o jucărie concepută pentru un copil de 3 ani nu va prezenta interes pentru un copil de 5 ani, deşi este sigură. În mod similar, un copil de 5 ani se poate juca cu bile de sticlă, dar pentru un copil de 3 ani, aceste bile reprezintă un adevărat pericol.

O multitudine de jucării adecvate vârstei şi etapei de dezvoltare veţi găsi într-un magazin cu jucării educative. Deşi înlesnesc procesul de învăţare, jucăriile educative nu sunt nici pe departe plictisitoare, neatractive sau lipsite de amuzament. Jucăriile educative sunt menite să atragă atenţia copilului, să îi menţină concentrarea, să îl determine să se joace până va descoperi toate secretele jocului şi va deveni un expert.

Copiii se vor juca în mod natural cu o jucărie bună şi nu va trebui ca părinţii să îi forţeze să se joace. Atunci când are o jucărie fantastică, copilul se gândeşte tot timpul la ea, de abia aşteaptă să se joace, le-o arată tuturor prietenilor, iar dacă acea jucărie poate fi vedeta unui joc în grup, atunci copilul va fi mai mult decât încântat să explice regulile jocului. Iată doar câte avantaje derivă dintr-o jucărie educativă.

Rolul jucăriilor educative pentru dezvoltarea socială a copilului

De asemenea, atunci când doriţi să achiziţionaţi o jucărie, gândiţi-vă mereu la modul în care cei mici pot manipula jucăria, în câte feluri o pot folosi pentru a obţine rezultate diferite. O jucărie educativă versatilă îi va menţine interesaţi pe copii şi nu va sfârşi niciodată aruncată în coşul cu jucării nefolosite.

Pentru că un copil trebuie să aibă o gamă variată de jucării pentru a se bucura de o dezvoltare pe toate laturile, tot dintr-un magazin cu jucării educative puteţi achiziţiona jucării care implică mai mulţi jucători – poate un părinte, poate fraţii sau bunicii. Ori de câte ori vă jucaţi împreună cu cel mic, veţi consolida legătura dintre voi, ceea ce contează cel mai mult. De asemenea, veţi afla mai multe despre copil, despre ce anume îi place sau îi displace, dar şi ce cuvinte noi a învăţat.

Gândiţi-vă şi la ce rol trebuie să îndeplinească o jucărie. Vreţi să aibă un efect liniştitor sau să îl determine să fie mai activ? Cărţile şi puzzle-urile sunt exemple de jucării care calmează, în timp ce bilele colorate, mingile sau jucăriile cu rotile sunt mai solicitante din punct de vedere fizic.

Având aceste criterii în minte, puteţi opta întotdeauna pentru cele mai potrivite jucării educative care îl ajută pe copil să descopere lumea din jurul său, să îşi dezvolte abilităţile motrice, dar şi să dobândească mai multe abilităţi sociale. Pe lângă astfel de jucării educative, un copil mai are nevoie şi de activităţi în aer liber, precum şi de timp petrecut alături de părinţi, de fraţi şi de întreaga familie. Oricât de complexă ar fi o jucărie, nu poate şi nici nu trebuie să înlocuiască celelalte aspecte care contează enorm pentru o copilărie echilibrată şi frumoasă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *