Grafic de creștere în înălțime

Aducerea pe lume a unui copil este o senzație minunată care este experimentată de ambii părinți. Această senzație se dezvoltă și se intensifică pe parcursul întregii vieți, atunci când micuțul sau micuța începe să crească în fața ochilor dumneavoastră. Pe lângă schimbările de comportament evidente prin care trece orice copil, una dintre cele mai dramatice schimbări este cea în legătura cu înălțimea.

Înălțimea unui copil variază de la unul la altul, unii copii putând să crească în câteva luni cât cresc alții într-o perioadă de mai bine de un an. Cel mai straniu sentiment, dar deopotrivă plin de admirație și mândrie este acela pe care îl aveți dacă înălțimea copilului dumneavoastră o depășește pe a dumneavoastră. Acest lucru este destul de des întâlnit, mai ales în ceea ce privește înălțimea băieților față de mame.

Creșterea în înălțime și în greutate a micuțului poate reprezenta un indicator al sănătății sale. Acesta este principalul motiv pentru care este bine să monitorizați aceste aspecte pe măsură ce copilul înaintează în vârstă. Bineînțeles, aceste lucruri sunt influențate foarte mult și de genetică și de cele mai multe ori doar medicul specialist vă poate informa dacă este într-adevăr o problemă în dezvoltarea copilului în ceea ce privește înălțimea sau greutatea sa.

În articolul de față veți căpăta mai multe informații despre grafic de creștere în înălțime a unui copil, despre câteva date interesante în legătură cu aceste aspecte și chiar câteva idei de sporturi pe care micuții le pot practica pentru o dezvoltare a înălțimii și nu numai, chiar și pentru o dezvoltare armonioasă și sănătoasă.

Bebelușii și informații despre înălțime

Grafic de creștere în înălțime al bebelușilor este un subiect dezbătut de mulți oameni. În perioada în care copilașul se află în permanentă creștere, tot mai mulți curioși întreabă ce înălțime are micuțul sau câte kilograme are. În aceasta perioadă în care dezvoltarea este un aspect incredibil de important, înălțimea chiar poate indica o problemă sau nu.

Lungimea bebelușului și greutatea acestuia sunt monitorizate încă din momentul nașterii și sunt verificate și marcate și de medicul specialist, dar și de părinți acasă. Există o sumedenie de grafice pe internet orientative în această direcție, iar cu siguranță doctorul de familie va instrui părinții cu privire la aceste aspecte extrem de importante.

Toți părinții se bucură atunci când bebelușul lor ia câteva kilograme și crește pentru că acest proces de creștere benefic ilustrează faptul că bebelușul este sănătos. Cele mai importante aspecte care sunt urmărite la un bebeluș abia venit pe lume sunt înălțimea sau lungimea acestuia, greutate și circumferința capului.

În momentul nașterii, bebelușii au o înălțime și o greutate care variază foarte mult în funcție de mai multe aspecte: sexul copilului, genetica transmisă de părinți, luna în care bebelușul a fost născut, sănătatea sarcinii, înălțimea mamei etc.. În majoritatea cazurilor, lungimea copilașului (pentru că nu prea se poate numi înălțime în acest punct) este cuprinsă între 46 și 54 de centimetri, iar în ceea ce privește greutatea micuțului, aceasta ar trebui să fie cuprinsă între 2,6 și 4,3 kilograme pentru a fi totul în regulă.

Un aspect ce poate reprezenta îngrijorare pentru părinți, deși nu ar trebui, este scăderea copilului în greutate în primele zile după naștere – acest lucru este perfect normal, iar bebelușul va recupera greutatea pierdută foarte rapid. În momentul în care a trecut pragul de 4 luni și până la îl depășească pe cel de 6 luni, numărul de kilograme ale copilului ar trebui să fie dublu față de cele pe care le avea la naștere, iar atunci când ajunge la vârsta de 12 luni, greutatea ar putea să fie chiar triplă. Totuși, acest lucru nu este general valabil, mai ales dacă micuțul a avut o greutate destul de mare în momentul nașterii. De asemenea, un lucru care trebuie luat în considerare de către toți părinții este acela că un bebeluș își încetinește ritmul de creștere după ce trece de vârsta de 6 luni.

În ceea ce privește înălțimea copilului, acesta va crește și ea conform unor statistice. În prima lună de viață, bebelușul se va bucura de încă 4 cm în plus, urmând ca în lunile ce vor veni să mai crească cu aproximativ o medie de 3 cm. Creșterea în înălțime a bebelușului va înregistra o scădere după pragul de patru luni, iar valoarea medie pe care acesta o va mai adăuga va fi de aproximativ 2,5 cm.

Grafic de creștere în înălțime - Cât de des ar trebui măsurată înălțimea copilului?

Recomandarea specialiștilor pentru primele luni de viață ale bebelușul constituie în monitorizarea înălțimii și a greutății săptămânal. După ce se depășește această perioadă, măsurătorile pot fi efectuate lunar, ulterior datele fiind înregistrate undeva la 3-4 ori pe an. Bineînțeles, acestea sunt indicațiile standard. Orice mamă își cunoaște suficient de bine încât să își dea seama dacă acesta manifestă creșteri sau scăderi în înălțime sau în greutate, aspecte ce trebuie semnalate imediat.

Atât în ceea ce privește înălțimea, cât și în ceea ce privește greutate, măsurătorile standard sunt doar niște ghidaje pentru părinți și nu reprezintă literă de lege. În cazul în care bebelușul dumneavoastră nu se încadrează între limitele indicate pentru categoria lui de vârstă, acest motiv nu reprezintă în totalitate o situație de panică, mai ales dacă medicul pediatru v-a spus că nu este nimic greșit cu bebelușul. Unii bebeluși cresc mai greu din cauza motivelor de genetică sau din cauza altui factor extrem de important – alăptarea. Se presupune că bebelușii care sunt alăptați cu lapte matern, de la sân, înregistrează o creștere mai bună și mai rapidă față de bebelușii care sunt hrăniți cu lapte praf.

Grafic de creștere în înălțime - Copiii și înălțimea lor pe vârste

După ce se depășește vârsta de un an în care înălțimea este măsurată constant și reprezintă unul dintre factorii cheie care sunt analizați, graficul de creștere se schimbă puțin, iar înălțimea copiilor este privită altfel. După cum a fost detaliat și anterior, probabil că v-ați dat seama că în primele 12 luni de viață înălțimea unui copil se mărește cu cel puțin 20 de cm față de cea pe care a avut-o la naștere.

Pe măsură ce copilul înaintează în vârstă, numărul centimetrilor pe care acesta îl adaugă la înălțimea sa se va micșora. Astfel, al doilea an de viața vă avea parte de 11 cm în plus la înălțime, iar al treilea an de viață va avea parte doar de 8 cm. Lucrurile se stabilizează după ce copilașul împlinește vârsta de 3 ani. Odată ce a fost depășită această vârstă, înălțimea unui copil începe să crească cu o medie de 4-6 cm pe an până ce se atinge un nou prag, anume pubertatea.

Pubertatea este o etapă în viața unui copil în care acesta devine adolescent. În acest moment, înălțimea începe să e dezvolte foarte variat, de la un copil la altul în funcție de foarte mulți factori printre care și sportul joacă un rol important. Există adolescenți care cresc dintr-o dată 10-20 de cm și sunt alți adolescenți care cresc cu 6 cm pe an. Creșterile diferite în înălțime în acest punct al vieții nu mai reprezintă de cele mai multe ori motive de îngrijorare deoarece apar și factorii hormonali în ecuație. Deși părerile sunt împărțite, statisticile au arătat că în marea majoritate a cazurilor, fetele ating înălțimea maximă la un an înainte de a avea prima menstruație, vârsta aproximativ fiind între 11 și 13 ani, iar în cazul băieților vârsta la care își ating înălțimea maxim fiind 15 ani ( deși există multe studii care spun că băieții pot crește până la 18 ani în înălțime).

Grafic de creștere în înălțime - Sportul și înălțimea

Practicarea sportului este un criteriu foarte important pentru deținerea și menținerea unui stil de viață sănătos în orice momentul al vieții unei persoane. Totuși, când este vorba despre copilași în creștere, sportul le poate influența foarte mult înălțimea și postura, niște aspecte pe care nu le poate modela sau controla la fel de bine în altă etapă a vieții sale. Sporturile pe care le vom prezenta în continuare sunt considerate sorturi care stimulează oasele cauzând astfel creșterea în înălțime sau dezvoltarea armonioasă.

Acest sport este unul recunoscut pentru jucătorii săi înalți și cel puțin o dată în viață o persoană înaltă s-a confruntat cu întrebarea dacă a practicat acest sport când era mic/mică. În cazul în care acest sport este introdus în viața copilului dintr-o perioadă timpuri, înălțimea care poate fi adăugată ar putea ajunge chiar la 20 de centimetri. Acest lucru se datorează felului în care este jucat acest sport. Practicarea săriturilor în înălțime este o modalitate excelentă de a ajuta la întărirea scheletului și la lungirea acestuia armonios. Majoritatea părinților care se consideră scunzi doresc să-și dea copii la baschet pentru a minimiza șansele ca aceștia să fie la fel de scunzi. De asemenea, este un sport favorizat pentru băieți întrucât aceștia oricum se dezvoltă mai mult în înălțime.
Acest sport este favorizat atât băieților, cât și fetelor întrucât creșterea în înălțime nu poate fi așa dramatică precum în cazul baschetului. Acest sport ajută la dezvoltarea armonioasă a corpului, atât în ceea ce privește musculatura, cât și oasele și coloana, iar beneficiile există și în ceea ce privește sistemul cardiovascular.
Dacă baschetul este practicat mai mult de băieței, același lucru se poate spune despre volei și practicarea lui de către fetițe. Acesta este un sport care favorizează dezvoltarea înălțimii din aceleași considerente ca și baschetul, însă stimulează mai mult articulațiile, ele devenind mai flexibile.
Înotul. Acest sport este unul dintre cele mai recunoscute și recomandate pentru toți copii de toate vârstele în ceea ce privește dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a organismului. Acesta nu sporește creșterea în înălțime chiar atât de dramatic, însă sculptează corpul și cel mai important, oferă o postură foarte dreaptă și aliniată coloanei. Vârsta la care se începe practicarea înotului trebuie stabilită împreună cu un medic întrucât în perioada de creștere și dezvoltare se presupune că fetițele sunt predispuse la apariția chisturilor ovariene dacă practică acest sport.

 

Sorry, no posts matched your criteria.